Is het nou wel of niet gezond?

Er wordt de laatste jaren veel geschreven over chocola en cacao in combinatie met gezondheid. Omdat veel mensen uit mijn praktijk hier vragen over hebben, zal ik iets vertellen over de voor- en de nadelen van chocola.

Nadelen van chocola

Laten we beginnen met de nadelen van chocola. Het bevat geraffineerde suikers, melk, verzadigde vetten en gehydrogeneerde oliën. Deze oliën bevatten o.a. schadelijke metalen. Er is genoeg bekend over de nadelige effecten van geraffineerde suikers en verzadigde vetten.
Chocola bestaat grotendeels uit cacao. Hoe puurder de chocola, des te meer cacao bevat het. Cacao heeft voordelen, maar ook  nadelen. Belangrijk dus om te weten hoe je er je voordeel mee kunt doen.

Voordelen van cacao

Cacao kun je zien als een superfood. Het bevat enorme hoeveelheden mineralen, vitamines, polysachariden, aminozuren en anti-oxidanten. Naar schatting zitten er meer dan 300 werkzame stoffen in cacao.

Hieronder een lijst van belangrijke, gezonde stoffen die in cacao zitten:

Misschien wel de belangrijksten zijn de anti-oxidanten. Anti-oxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen (stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam). Ze gaan het verouderingsproces tegen.
De wetenschap is verdeeld over het effect is van de anti-oxidanten in chocola. Er zijn onderzoeken die aantonen dat de anti-oxidanten niets doen in het lichaam. Andere onderzoeken tonen aan dat de anti-oxidanten in combinatie met de andere voedingsstoffen en mineralen in chocola wel het gewenste effect hebben op de gezondheid.

Zink is een belangrijke anti-oxidant. Het ondersteunt de lever, maar ook de huid en het immuunsysteem. Het is belangrijk bij de opbouw van eiwitten en daarmee belangrijk voor groei en vernieuwing van weefsel.
Anti-oxidanten worden afgeleid van flavonoïden.

Bio-flavonoïden hebben een kankerremmende werking en het beschermt de huid tegen UV-licht. Verder reguleert het de bloeddruk en draagt het bij aan een goede balans in je hormoonspiegel.

Magnesium. Een zeer belangrijk mineraal welke hart- en bloedvaten ondersteunt, stressbestendiger maakt, het verbetert het geheugen en het concentratievermogen. Het heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel en onze spieren.
Daarnaast maakt het makkelijker energie vrij in het lichaam én het helpt met botopbouw. Magnesium helpt ook mee met de productie van eiwitten.

Vitamines. Denk hierbij aan een flinke dosis vitamine A, B, C, D en E.

Triptofaan en Serotonine. Serotonine heeft als grondstof triptofaan en serotonine is weer een grondstof voor melatonine. Serotonine maakt ons stressbestendiger en helpt mee aan een goed humeur.
Melatonine is belangrijk voor een goede nachtrust. Het is belangrijk voor het waak-slaapritme en ook bij het voortplantingsritme.

Sulfur. Sulfur is een belangrijk mineraal. Het helpt de lever zich te ontgiften en ondersteunt de pancreas (alvleesklier).

En als laatste PEA. De smaaksensatie van chocola maakt het geluksgevoel wakker. Daardoor wordt de productie van endorfine gestimuleerd. Endorfine geeft een ontspannen en gelukzalig gevoel.

De vetten in cacao (oliezuur, stearinezuur en palmitinevetzuur) hebben geen invloed op het cholesterolgehalte.

Gewone cacao of rauwe cacao?

Gewone cacao is bewerkt. Het is verhit geweest. Daardoor zijn de gezondheidsvoordelen een stuk minder. Het voordeel is dat hierdoor de hoeveelheid fytinezuur is verminderd. Fytinezuur haalt mineralen uit je lichaam.
Er bestaat ook gefermenteerde cacao. Door fermentatie wordt de voedingswaarde van de cacao nog hoger. De cacao smaakt hierdoor minder bitter, je lichaam verteert het beter en het gehalte fytinezuur neemt af door fermentatie.

Rauwe cacao?

Wil je de voordelen van rauwe cacao ervaren, kies dan voor een reep met een zo hoog mogelijk percentage cacao. Het is goed om voor een reep te kiezen welke gezoet is met kokosbloemsuiker of nog beter met stevia. De voordelen van stevia is dat het een zoetstof is zonder calorieën en het geen invloed op je bloedsuikerspiegel heeft.

Nadelen van Cacao

Niet iedereen reageert goed op rauwe cacao. Mensen die bij mij onder behandeling komen vanwege migraine-klachten raad ik aan te stoppen met chocola/cacao. Het verergert migraineklachten. Evenals bij mensen met een prikkelbaardarmsyndroom of diabetes kunnen hun lichamelijke klachten toenemen. Dan is het verstandig te overleggen met een arts voor iemand aan de rauwe cacao wil beginnen. Dit geldt ook voor mensen met een angst- of hartritmestoornis. Daarnaast zijn er mensen die klachten van maagpijn, obstipatie en misselijkheid ervaren.
Cacao heeft als nadeel dat het negatief kan werken bij reumapatiënten. Mensen die niet goed reageren op cafeïne, kunnen deze reactie ook hebben bij cacao, omdat het ook cafeïne bevat. In grotere hoeveelheden is cacao erg belastend voor de lever.
Rauwe cacao bevat eveneens theobromine. In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA.

Dus wil je starten met rauwe cacao, dan wordt raadpleging van een arts geadviseerd bij: prikkelbaardarmsyndroom, diabetes, reuma en bij mensen met een angst- of hartritmestoornis.

Let op als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Rauwe cacao bevat theobromine en cafeïne welke beiden een stimulerend effect hebben. Het is aan te raden dan géén rauwe cacao te nuttigen.

Hoe beleef je de voordelen van cacao?

Wil je het effect vergroten van de voordelen van cacao, dan is een gezond en vooral gevarieerd voedingspatroon heel belangrijk. De voordelen van cacao kun je zien als een extra boost of aanvulling hierop. Kies voor een reep met een zo hoog mogelijk percentage cacao.
Het is ruim voldoende om 1 tot maximaal 3 stukjes chocola te eten per dag. Overdrijf het niet, anders zal je met name de nadelen van de chocola (suikers en vetten) en niet de voordelen van de cacao gaan merken.

Geniet, maar met mate! 😉