Reflux is een veel voorkomende klacht bij baby’s.
Hierbij kan de maagingang niet goed sluiten en blijft constant in meer of mindere mate open staan. Dit wordt veroorzaakt door een verkeerde (spier)spanning op de maagingang als gevolg van een beknelde zenuw. Het gevolg is dat uw kindje gemakkelijk voeding vanuit de maag in de slokdarm krijgt. Wanneer uw kindje er niet bij spuugt, spreekt men van een verborgen reflux of pseudo-reflux.
Als de klachten erger zijn, spuugt uw kindje de maaginhoud werkelijk naar buiten. In dat geval spreekt men van reflux. In beide gevallen heeft het te maken met een verkeerde (spier)spanning op de maagingang. Dit is waar een osteopaat mee kan werken.

De zenuw die de vertering in de maag en darmen stimuleert, is bij deze kinderen vaak bekneld in de nek of elders in het verloop van de zenuw. Het gevolg is dat het sluiten van de maagingang niet volledig gaat. Hier ontstaat (pseudo/verborgen reflux).
Dit is goed te behandelen door een osteopaat. Door het vrijmaken van de zenuw in zijn gehele verloop zal de prikkeling naar de maag en darmen normaal verlopen.
Om de maagingang goed te laten functioneren is het belangrijk dat de borstkas (slokdarm), de bovenbuik (maag),  de maaguitgang en de darmen behandeld worden. Deze moeten soepel kunnen bewegen om goed te kunnen functioneren.
Wanneer de spanning hersteld is, gaat de ingang van de maag normaal werken en kan zich goed afsluiten.