Alles in het lichaam beweegt. Om goed en zonder klachten te kunnen functioneren is een goede beweeglijkheid nodig. De osteopaat is dé specialist in het herkennen van welke organen, spieren, gewrichten, bindweefsels, zenuwen en wervels minder beweeglijk zijn geworden en op welke manier deze klachten veroorzaken.

Met mijn handen kan ik de beweeglijkheid van nagenoeg alle structuren binnen het menselijk lichaam onderzoeken, beoordelen en verbeteren. Op deze manier wordt het lichaam in staat gesteld zichzelf verder te herstellen.

Waar richt osteopathie zich op?

De osteopaat ziet het lichaam als één geheel, weet welke weefsels (organen, spieren, gewrichten etc.) met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar beïnvloeden. Hierdoor kan de osteopaat de mogelijke oorzaak van de klacht vinden, waar andere behandelaars deze niet vinden. De mogelijke oorzaak kan zich in een ander deel van het lichaam bevinden dan waar de klacht zich uit.
Osteopathie richt zich op drie systemen, die met elkaar samenwerken om het lichaam gezond te houden:

  • het pariëtale systeem : de wervelkolom, spieren, pezen, gewrichten en kapsels
  • het orgaansysteem : de organen met hun ophangsystemen (bindweefselstructuren als spieren en banden)
  • het craniosacrale systeem : de schedel, het bekken en het zenuwstelsel met haar bindweefselstructuren

Het lichaam wordt door een osteopaat in zijn totaliteit onderzocht en behandeld. Een bewegingsbeperking in het ene systeem kan klachten veroorzaken in het andere systeem.