Het darmsysteem is de spiegel van onze gezondheid. Daarmee wordt bedoeld hoe beter onze gezondheid, des te beter de werking van ons darmsysteem en vv. Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het betekent eveneens dat klachten in het darmsysteem klachten geven elders in het lichaam.

Maagklachten

Maagklachten kunnen zich uiten als maagpijn, zuurbranden, terugvloei van maagzuur of van maaginhoud (reflux) naar de keel/mond, boeren, misselijkheid, spugen en zwaartegevoel in de bovenbuik. Als gevolg van maagklachten kunnen slokdramklachten ontstaan en pijn geven in de middenrug en ribbenkast.

Darmklachten

Slokdarmklachten uiten zich als slikstoornissen, brok-in-de-keel-gevoel, pijn tussen de schouderbladen, pijn op de borst en nek- en schouderklachten.

Darmklachten kunnen zich uiten op verschillende manieren: krampen, diarree, obstipatie, wisselende stoelgang, wisselende ontlasting, winderigheid en een opgezette buik. Deze klachten komen voor bij mensen met een prikkelbaar darmsyndroom, spastische darm en algemene buikklachten.

Maagklachten en darmklachten zijn vaak het gevolg van inklemming van een zenuw in de schedel, de nek of in het verloop van de zenuw. Deze zenuw stuurt onder andere de werking van de maag en darmen aan. Daarnaast kan een verminderde beweeglijkheid van de lever en alvleesklier ervoor zorgen dat de zuurgraad in de darmen niet goed is. Dit leidt tot verteringsproblemen en darmklachten met klachten als krampen, diarree en obstipatie als gevolg.

Wat doet de osteopaat met maagklachten en darmklachten?

Bij maagklachten en darmklachten gaat de osteopaat op zoek naar de oorsprong van de klacht. Dit kan het orgaan zelf zijn, de spieren/vliezen rondom het orgaan, een blokkade in de wervelkolom of de beknellende zenuw vrijmaken. Hierdoor verbetert de functie van de maag en de darmen. Daarnaast zal de osteopaat, waar nodig, de lokale beweeglijkheid te optimaliseren.