Bekkenklachten zijn te verdelen in bekkeninstabiliteit en een te stug bewegend bekken.

Bekkeninstabiliteit

Als gevolg van een te lage spanning van de vliezen, banden en spieren die de organen in het bekken steun behoren te geven, ontstaat een verlies van de steun aan de bekkenorganen.
Dit gaat gepaard met pijn ter hoogte van het schaambeen en de onderrug en geeft een onzeker gevoel over het bekken. De pijn kan aan de voorkant uitstralen naar de binnenkant van het bovenbeen, de lies of de vagina. Aan de achterzijde kan de pijn uitstralen naar de bil en het bovenbeen. Het kan eveneens pijn geven ter hoogte van het stuitje. Vermoeidheid geeft vaak een verergering van klachten.

1 tot 9% van de zwangere vrouwen heeft er last van en een groot deel daarvan houdt deze klachten in meer of mindere mate na de zwangerschap. Toch komt het ook voor bij vrouwen die niet zwanger zijn geweest en ook bij mannen.

Wat doet de osteopaat met bekkeninstabiliteit?

De osteopaat zal die vliezen, banden en spieren die het nalaten de benodigde steun te geven, behandelen, zodat de symmetrische steun voor de bekkenorganen hersteld wordt. De mobiliteit van de organen wordt hersteld, waardoor de vliezen, banden en spieren een normale spanning geven op het bekken en de onderrug. De bekkeninstabiliteit zal verminderen of volledig verdwijnen.

Bekken te stug?

Een te stug bewegend bekken is het gevolg van een te hoge spanning op het bekken vanuit spieren, banden en vliezen die een steunende functie hebben aan de bekkenorganen. Dit kan leiden tot een (acute) blokkade van de bekkengewrichten aan de rugzijde, de S.I.-gewrichten en van de schaambeenderen. De osteopaat zal in de behandeling de spanning van de spieren, banden en vliezen normaliseren, waardoor het bekken normaal zal gaan functioneren.