Tinnitus is een veelvoorkomende en zeer vervelende klacht. Het kan zich uiten in oorsuizen, oorpiepen en soms een fladderend gevoel in de oren. Het is een voortdurend geluid in één of twee oren welk alleen voor de patiënt waarneembaar is.

Oorzaak oorsuizen?

Denk aan: een dysbalans in het autonome zenuwstelsel, craniomandibulaire gewrichtsklachten (kaakklachten), geluidsbelasting, een klap, een val, gespannen nek- en schouderspieren, verkeerde stand van de wervelkolom, als gevolg van een whiplash en ook bij tand- of gebitsproblemen. Al deze oorzaken kunnen ervoor zorgen dat er een verstoorde prikkelwerking ontstaat bij de delen van de hersenschors die te maken hebben met het horen. Stress werkt provocerend op de klachten.

Wat doet de Osteopaat eraan?

De osteopaat onderzoekt en behandelt het totale lichaam van de patiënt om de prikkelverwerking in de hersenen te optimaliseren. Behandeling van de schedel zelf hoort hier ook bij. Een verminderde beweeglijkheid van de schedelbotstukken geeft meer spanning op de spieren en bloedvaten en kan een ruisend geluid geven. Eveneens zal de mobiliteit van de bloedvaten hierdoor verbeteren. Klachten zullen verminderen of gaan over.

Het menselijk oor (3)