Huilbaby’s

De meeste huilbaby’s hebben last van relfuxterugvloeien van maaginhoud naar de slokdarm,  of darmkrampjes. De zenuw die de vertering in de maag en darmen stimuleert, is bij deze kinderen vaak bekneld in de nek of elders in het verloop van de zenuw. Het gevolg is dat het sluiten van de maagingang niet volledig is, waardoor een reflux ontstaat. Dit is te behandelen door een osteopaat.

(Verborgen/Pseudo) Reflux

Reflux is een veel voorkomende klacht bij baby’s. Hierbij kan de maagingang niet goed sluiten en blijft constant in meer of mindere mate open staan. Dit wordt veroorzaakt door een verkeerde (spier)spanning op de maagingang als gevolg van een beknelde zenuw (zie boven). Het gevolg is dat uw kindje gemakkelijk voeding vanuit de maag in de slokdarm krijgt. Wanneer uw kindje er niet bij spuugt, spreekt men van een verborgen reflux of pseudo-reflux.
Als de klachten erger zijn, spuugt uw kindje de maaginhoud werkelijk naar buiten. In dat geval spreekt men van reflux. In beide gevallen heeft het te maken met een verkeerde (spier)spanning op de maagingang. Dit is waar een osteopaat mee kan werken. Wanneer de spanning hersteld is, gaat de ingang van de maag normaal werken en kan zich goed afsluiten.

Darmkrampjes

Darmkrampjes is een vervelende klacht waar veel baby’s last van hebben. De oorzaak ligt vaak in druk op een belangrijke zenuw die naar de darmpjes loopt. Wanneer deze zenuw bekneld is, kunnen de darmen niet optimaal functioneren. De beknelling kan ontstaan door een te gespannen spier die dan druk geeft op de zenuw. Het kan eveneens ontstaan door een gewricht dat geblokkeerd is en geen ruimte meer kan geven aan de zenuw die langs het gewricht loopt.  Met deze oorzaken kan een osteopaat werken en iets voor uw kindje kan betekenen.

Onrustige kinderen

Dit komt bij zowel huilbaby’s als kinderen voor. De onrust ontstaat vaak door onbalans in het lichaam. De onbalans kan veroorzaakt worden door allerlei blokkades in het lichaam. Een onbalans in het zenuwstelsel is belangrijk in verband met onrust. Deze balans zal normaliseren als de blokkades opgelost worden. Dan zal de huilbaby of de kinderen rustiger worden.

Overstrekking

Blokkades in de schedel, nek en schouders zal zorgen voor meer spierspanning in deze regio met als gevolg overstrekking.
Op deze manier probeert uw huilbaby of kind de verhoogde prikkeling/spanning op het lichaam te verminderen.

Overprikkeling

Uw kind kan overprikkeld raken bij een teveel aan uitwendige en inwendige prikkels. Het kan eveneens veroorzaakt worden door een verlaging van de prikkeldrempel. Dit kan het gevolg zijn van verschillende blokkades in het lichaam. Door het oplossen van deze blokkades komt het lichaam en het zenuwstelsel weer in balans en zal uw kind zich beter kunnen ontspannen.